Saturday, December 24, 2011

Minggu ke -2 Ahmad baru sedar bapak dia takde dgn dia :(

apeda...panjang betul tittle..

minggu pertama,
ahmad menten
tak tanya pasal bapak langsung & ibu dia pon takde la ngade2 nak tanya kat ahmad "mana bapak" kan.

ahmad pon main dengan seronoknye
Tapi sgt2la cembeng...asik nak nangis..nangis2 mintak susu
sampai rasanya badan Ibu dah takde air kena sedut ngan Ahmad..
takpe la..demi anak, kurelaka je ...

masuk minggu ke-2

tgh tido ahmad ngigau
"nak tu...nak tuu...nak tuu bapak"
alahai, siannye anak Ibu..sabar ye

pergi rumah bapak mertua, Ahmad dah happy
tapi anak mata dia liar mencari Bapaknye
kan Bapaknye slalu lepak umah tokwan
mungkin dia ingat Ibu dtg rumah tokwan sbb bapak ada kat situ :(

dlm bilik ada la gambo Ibu & bapak ms jd pengantin dulu
"bu...tu bapak..bapak"sambil tunjuk kat frame gambo
selalunya lepas mandi mestila ayat ni yg kuo
Ibu sedih juga..tapi menten cool..

yang paling tak tahan...bila dgr org sebelah buka gate, Ahmad dah standby nak p jenguk kat sliding door .."bapak...bapak" dgn intonasi yg sgt excited...tapiiiiiiii bukan bapak yg balik nak oooiii

Ibu kesian la kat Ahmad, bukan nak salahkan bapaknye..
Dulu bapaknye cuti lama sgt..berbulan2 & Ahmad dah pandai..dah rapat ngan bapak,senang cite dia geng la ngan bapak...so, bila bapak dia tak balik,mencari la dia...

Bapak pulak asal chat je tanya pasal Ahmad...pasal ibu no 88 baru nak tanya...grrrrrrr!

mencari rezeki

alhamdulillah...nampaknya ramai juga yg berebut-rebut nak tau pasal Premium Beautiful Corset...Weekend ni org lain sibuk dengan kenduri tapi I sibuk dgn appoinment yang berderet-deret..
Semoga Allah SWT membuka pintu rezeki ku & mempermudahkan segala urusan ku....InsyaAllah

Wednesday, December 21, 2011

Lupa lagi..


Dah tua ke..?
Baru 28 taun dah lupa pulak..



Lupa lak hari ni ada follow up pasal kanser tiroid kat SOPD Hospital Taiping..
Patutnya kol 8am tadi, tapi takpe la..kita g lewat sket..
Ahmad pon tak bangun tdo lagi ni.....


bertemu Sifu Hanis Haizi


16.12.2011 @ 12pm..bizz sharing bersama beautiful group di KLCC.Tercapai juge hajat nak bertemu dengan my great mentor Hanis Haizi

Aura CDM Hanis Haizi mmg kuat
Pertama kali tengok penampilan dia, me terpegun
Hanis dulu seorang surirumah juga macam me tapi dia boleh berjaya sampaikan income sekarang dah mencapai 6 angka

Me, setiap hari asyikla tgk blog www.hanishaizi.com dah macam orang angau pon ada
Kejap scroll bawah, kejap scroll atas, cari tips2 dari Hanis utk berjaya

Setiap hari ok...menanti new entry dari dia
Tengok sekarang, me daripada menjadi silent reader blog Hanis
Alhamdullillah now dapat berjumpa, berkongsi ilmu, berkongsi pengalaman & amek gambo dgn dia

Hanis Haizi sangat gigih...dari O now turn tu somebody yang dihormati & dicontohi

Walaupon Hanis seorang jutawan, tapi dia tetap humble..tak sombong, tak kedekut ilmu,kelakar jugak orangnye

Semoga apa yang Hanis sampaikan , menjadi panduan utk me & kawan2 yang lain

PREMIUM BEAUTIFUL HEALTHY COREST
Superbrands     Lifetime warranty 


Saturday, December 17, 2011

my new kawan baik

tada..presenting my new bestfriend


dulu, bila baca blog my friend : cikpid , dia ada la cite pasal PB
masa tu me  sorg surirumah yg tegar ok
income takde,kawan takde..sume la takde
asikla bergolek 3 beranak...hehehhehe
time tu sgt2laa tingin nak pakai PB
tapi xberani nak bgtau hubby sbb takut kena marah
hehehhee
tapi hari ni alhamdulillah..bl dah join bizz PB
me blh pakai PB corset..yahuuuu!
pulak tu dapat bonus RM4500
sape kata housewife tak boleh dapat income macam tu punya byk
hubby mmgla xblh bagi sebanyak tu
tapi kita kena cari sendri kan

nape ye me ckp Premium Beautiful Corset ni as my kawan baik?
sbbnye, stp hari lah me bersama PB corset
yela, me kan tak ramai kawan yg nak bg motivasi diri terutamanya kat badan ni

mmg lepas bersalin, alignment bdn me sgt2lah tak cantik,
bl tgk cermin kan...menci gile!
mana taknye, lemak sana sini, gelebeh sana sini
tu tak termasuk breast yg sagging..
memula berkorban je la & xambil kisah pon sbb me BF my hero
alhamdulillah dah 1 thn 8 bln..
but, bl me pakai kemeja kan..masyaAllah,nampak clear tau ke sagging an tu
dah tu lemak2 kat belakang (breast tambahan) berketul2 tau..

tak caye, tgk gambo ni...malu betoi !
see my cik B..malunye!

dlm masa 2 minggu lagi kita tgk hasilnye ye :)

utk yang nak tau lbh lanjut mengenai PB corset ni
call/sms ida 0195590115

Thursday, December 15, 2011

dream BIG

alhamdulillah syukur Ya Allah sbb dengan izin Nye Ida dapat cari modal utk start biz Premium Beautiful Coset..

bila dah dapat kumpul mas kawin, apa tunggu lagi...cepat2la menikah dengan bizz ni..
Bizz ni ibarat maruah Ida..jadi Ida kena berusaha utk menjaga maruah

sebab apa ye Ida semangat sgt2 sekarang ni ?
 "DREAM BIG"
tinggalkan keselesaan hari ini untuk hidup yang lebih baik utk masa depan

tak salah kan kita bermimpi nak berjaya..tak kena bayar pon kalau nak bermimpi..
samalah macam impian ida utk 2012 ni...banyak betul impian haa...antara impian yang asik dimimpi2 sejak dua menjak ni ...jap2 nak senarai

1. nak buat umrah & haji dengan suami, mak & abah
2. nak pakai kereta besar (nak pakai hammer macam Yusry KRU pakai tu la)
3. nak buat rumah utk mak & abah supaya in future takdela berebut bilik & kena ambil nombor bl nak mandi
4. nak rumah besar sbb nak anak ramai kan :)
5. nak income besar (dengan niat nak membantu keluarga & dapat memberi keselesaan hidup pada family)
6. nak buka bisness dobi (masyuk tu kalo buat dobi dekat2 dgn kolej)

hehe..kalau nak ikutkan mmg byk lagi impian, cukup2la dulu 6 benda ni kan..next year kita try lagi..tapi kalau dalam masa 6 bulan blh achieve target...blhla buat senarai baru :)

seminar

hari Sabtu 10/12/2011 ida menghadirkan diri ke seminar
ye..seminar utk menambahkan ilmu dlm bidang bizz..
kenapa ye ida join bizz ni?
sebab nye ida dah nampak jalan yang betul cuma kena usaha lbh keras utk capai semua impian.. (banyak tau impian Ida)
ida mmg berasal dari keluarga yang buat bizz sendiri..
tapi mungkin sbb xminat & sbb xtau matlamat berbizz ni, ida trus quit macam tu tanpa kaji kenapa xberjaya2 lagi
alhamdulillah dgn hadirkan diri ke seminar ni, byk ilmu yg ida xtau ida dapat pelajari :)
sgt membara okey semangat sekarang ni & berharap agar api semangat ni tak kan terpadam sampai bila2..
Ida yakin dapat buktikan dgn berbizz ni suami semakin sayang sbb dah pandai cari duit sendri :)
&
yang paling penting, azam 2012 yg dah create awal Dis 2011 akan terlaksana dgn jayanya pada 2012

Saturday, December 3, 2011

langkah pertama

semua impian kalau nak berjaya mesti bermula dengan kesusahan kan :)
ianya terjadi pada me pada hari ni..
sebenarnya dah berminggu mengkaji satu peluang/jalan utk mencari sumthing yang rasanya mmg ngam dgn diri
jeng..jeng...jeng..

situasi 1
hari ni me cuba dgn langkah pertama..
ya...berjumpa dgn org yg mmg tau psl peluang itu..x lama pon, 1-2 jam je
walaupon kejap, ada je halangan...
halangannye kena melayan si Ahmad yg kejap suruh on CD chipmunks, lps tu suruh on PC sbb nk men angry bird. kejap nak men blok, kejap nk air, kejap nk mkn, kejap merengek & finally tertidur dgn me sambil disusukan masa kawan me tgh fokus explain pasal peluang itu
huhhh..lega bl apa yg bersarang kat kepala otak ni, me dah ty siap2 kat kwn me tadi.
bukan apa,ni nak menghadap encek bos a.k.a suami & story pasal peluang tu.
sebelum nak berperang, kita kena isi peluru siap2 kan..macam tu la umpamanya..

situasi 2
dlm keta, lepas angkut rambutan kuning dr umah mak yg dh masak ranum
me senyap je sbb menunggu encek bos ty pasal appoinment pg td
soalan pertama yg dia ty ialah MODAL
mmg trus kena reject..sbbnya terlalu besar jumlahnya
me sgt kecewa sbb belum explain yg lain2 lagi..
tapi cover je la..sampai je umah trus kena migrain...
hahahahahah.,..apadaaa.. tp mmg kena migrain bkn sbb cadangan ditolak, tapi sbb hr ni sgt2 panas

situasi 3
encek boss tanya lagi, kenapa nak sgt2 buat benda tu
me pon ckpla impian me yg selama ni mmg terkunci rapat (mmg xpenah gtau hubby pon sbb risau membebankan dia), rasanya ni peluang yg ditunggu2 dr dulu sbb selain dpt $$$, dpt belajar pasal business
encek boss siap bgtau dia ada sahabat yg buat benda yg sama tapi tak berjaya
pendek kata yg negatif je la..sampai dia pertikai samada haram atau halal hasilnya..
time ni mmg dah macam drama air mata la..huhuhu (me mmg tak leh menang dgn hubby sbb apa pon tak tau)
me tak puas hati bl dia ckp peluang ni haram, trus google link yg berkaitan & siap print ok!
encek boss tak cakap apa lps baca penerangan halal haram tu...good (yes, dia dah kalah 1-0)

situasi 4
gap 1 jam lps drama air mata, encek boss bukak mulut sekali lagi
dia bg syarat..
1. jgn lupa diri
2. jg maruah
3. jg rumahtangga
4. buat betul2, jgn memain..
pendek kata, jgn abaikan tanggungjawab sbg seorg isteri & ibu kepada Ahmad

masa ni, Allah je tau cemana gumbiranya me bila dapat greenlight dr encek boss..
"Alhamdulillah ya Allah..Kau permudahkan jalan utk ku berjaya"

wahai Norlida, jgn seronok sgt...dia br bagi greenlight..
" Ayang sabar sket ye...tengah bulan depan br blh abang bagi MODAL"
rasa macam nak melompat2...tapi tak jadi nak lompat sbb mata ni masih bertakung dgn air mata kesedihan...(ye, me sedih & gembira)

Terima kasih abang..i love u la...
InsyaAllah isterimu yg mengada2 ni akan buat yg terbaik & buktikan dalam masa 2 tahun, MODAL itu akan dibayar balik....

My dear frends...tolong doakan langkah pertama ini akan bejaya sampai boleh berlari, melompat, berenang,kayuh basikal...insyaAllah langkah pertama ni juga xkan berhenti selagi dgn izin-Nya akan jejak sampai ke bulan :)


Alhamdulillah :)

Wednesday, November 23, 2011

xske perasaan ini


ye..saya sangat SEDIH sekarang ini
sapa nak tolong pujuk..?

Saturday, November 12, 2011

11.11.11


semalam 11.11.11, cousin sy yg paling rapat sekali @ Julaiha selamat menjadi isteri.
macam tak caya ye sy dah beranak 1 dan dia dah jadi wife org

igt lagi masa kecik2 kami mmg geng kalau g kemana je sampaila buat degree kat Shah Alam pon, kami menyewa dlm 1 rumah yg sama.tak sabar nak g kenduri dia on 26.11.11 ni..


macam ni la kami dulu masa kecik2, men apa pon mesti bersama
gambar hiasa je

dulu masa sy kawen, dia yg jadi pengapit :)

to mu cousin :
selamat menjadi isteri yang solehah
bahagia dunia & akhirat
dilimpahi rezeki yg halal
moga anak2 kita rapat macamana kita rapat ye


Monday, October 31, 2011

apakah 'benda' itu?

minggu lepas sy mengalami badan sakit2 dan berangin
tadi, selesai berurut dgn sorg kakak yg dikenali sbg mama (umo 39thn)
dia ni mmg diberi keistimewaan oleh-Nya utk membuang 'benda' yg ada di bdn seseorg.
so, sy bgtau la anggota2 bdn yg sakit & berangin bl ditekan..
sambil berurut, dia gtau kalau seseorg yg dia urut dan org itu tanpa pengetahuan ada 'benda' bertenggek, dia akan rs sakit mcm budak gigit selalunya kat ibu jari kaki.
tengah syok2 urut kat pergelangan tgn yg mmg lemah & sakit tetiba akak tu ckp ada 'benda' ni...
otomatik naik bulu roma i...
pastu diurut kat bahu ( mmg kwsn ni sengal sbb dah 2 kali leher sy teleng & macam robot-amat sakit ok, selama 4 hari!)..masyaAllah,mama ckp kat sy ada lagi 'benda' ni..
pastu tetiba rasa tangan belah kiri kebas ..gtau mama, kebas kat situ..then mama urut dari lengan..blh pulak 'benda' tu main nyorok2 pergi ke jari & ke tapak tangan..lega kat situ..
mama urut pulak kat tulang bontot...situ mmg sengal since dlm pantang sampai xblh nak menyendeng ke kiri..huh!kawasan tu plg sakit..mama ckp ni mcm pyh sket nak keluar..
igtkan dah abis..kat kepala pon ada sket lagi 'benda' tu bertenggek..
masa ngurut mmg seram sejuk sgt2..kejap2 naik bulu roma ni.
mama ckp, kalau nak tau ada 'benda' kat bdn kita,tumit & cuping tinge selalu rasa sejuk
Lepas urut, mama suruh mandi air yg dicampur dgn garam kasar..ruma sy xde garam kasar, mujur mama ada bwk..jap lagi nak g beli garam kasar sbbnye 'benda' ni takut ngan garam kasar
wahai readers di luar sana..patut ke kita percaya semua ni.?
telan air liur jap bl tingat cite hantu korea..si laki ni selalu sgt sakit bahu..rupa2nya 'benda' tu bertenggek atas bahu dia tanpa kita ketahui..
bl ty mama td, cemana 'benda' tu ada kat pergelangan tangan,mama cakap benda tu cengkam tgn Ida la..
huhuhuhuhu...seram den!

Wednesday, September 28, 2011

saya kuat makan sekarang

"ida, dah ada double chin sekarang ni" mak menegur
OMG..berat dah 63kg
start dari raya pertama sampai dah abis raya,mmg aku sgt kuat makan
bukan aku je yang perasan,encek hubby juga perasan
kalau makan kat luar, nafsu makan macam xmakan 10 hari..
dlm otak nak ode 2 menu yang berat2, tapi nsb baik encek huby xbg..menahan nafsu makan.

perangai macam ni aku dah penah alami di waktu ahmad dlm perut
sekarang sgt takut kot2 tereksiden dpt adik ahmad..
sy belum bersedia nak bg ahmad adik..

Wednesday, September 21, 2011

budak botak


lambat update gambo anak teruna saya botak.
ibu yang minat van diesel, tak pasal2 anak kena ikut style rambut macho man tu..

Friday, August 26, 2011

nafsu berbuka posa

ye..semalam dgn gigih dlm ujan encek somi ajak aku g ipoh
sbb ape..?
sbb sian tgk bini dia cr tudung xjumpa2 lagi..
maka, dia bwkla g butik tudung yg digilai ramai..
walopon dlm hati mmg nak sambar lagi 3-4 helai,
tp bl fikir balik, sian pulak encek somi kena byr nnt..mulia betul hati si isteri..hehehhe
next...gagah lagi merempuh jem di ipoh,g pulak soping mall nak cr t-shirt raya encek somi.
ye, somi saya berangka besar...so, mmg ssh nak cr bj yg bersaiz xxl kat dia.
blh tahan cerewet jg org laki ni kalo bersoping..xsedar langsung dah kol 7 mlm..
OMG,nak berbuka kat mana ni..?dlm keta la jwbnye..dgn berbekalkan milo ais & waffel utk alas perut..
menuju ke Medan Gopeng..berbuka lah kami di Burger king sahaja...ramainya umat manusia yg msh beratur nk beli makanan walopon tggl 2-3 minit lagi masa utk berbuka..nsb baik ada bekalan tadi, sempatlah basahkan tekak..sementara encek somi beratur, aku & ahmad makan apa yg ada dulu..:)
pastu gegas g masjid yg berdekatan...next ialah acara wajib yg dah diplan tapi asik tak jadi je..
nak berbuka di kedai mee rebus ramli..paling femes kat ipoh ni..menuju ke Tasek..sampai je kat kedai, akak tu dah tarik roller shutter...huwaaaaaaaaaaaa...kedai dah tutup.amat kecewa ye!
encek somi ckp xpe, kita cari kedai yg dlm town tu ye...ok, blh la ceria balik
sampai kat kedai tu...TUTUP ok...huwaaaa sekali lagi..
encek somi pujuk g makan mi kicap pulak...baiklah...saya menurut perintah..pon TUTUP gak kedainye....last sekali ke Burger KIng jg sbb tgk tadi encek somi sedap je makan beger ayam apentah namanya...ni beger king lain lak, amat kecewa sbb beger tu xsesedap yg encek somi makan...french fries pon dah sejuk...
nsb baik dpt tudung, kalo x sia2 ke g ipoh..
xkira....pas raya kena g balik kedai mi rebus tu...sbb sy dah lama mengidam..

Friday, August 12, 2011

yeay!! kete baru..



sumber : google


kejadian berlaku ketika bersahur pagi tadi

saya : nape abang sengih-sengih ni..?

suami : abang mimpi.. (sambil tersengih-sengih)

saya : abang mimpi apa? (isteri yg kehairanan, sbb mmg susah encik somi nak senyum di pagi hari)

suami : abang mimpi kita ada keta baru...honda accord putih,siap bawak ayang kuo g sahur

saya : huh!merepek betul mimpi abg,tak pernah2 bawak ayg g sahur luo kan sejak dapat Ahmad

suami : (sambung sengih lagi) pastu kan , drive g umah mak. tetiba tayar pancit.

saya : kete baru leh pancit? nampak sangat la jodoh abang bukan ngan honda accord tu

saya & suami sambung makan sambil kekadang suami tersengih-sengih lagi...

lepas solat subuh

suami : kalaula gaji abang RM7,ooo.oo gelak2 blh bwk kuo honda accord tu kan

saya : la....tak abis lagi berangan.abang doa2 la rezeki bertambah.mana tau impian abg tercapai

suami : impian ape ?

saya : nak pakai honda accord la..

suami : issshhhh, abang takmau honda accord, abang nak hammer

saya : pulak...!! takpe ye, usaha lagi

suami : nape..?

saya : esok blh mimpi bwk kuo hammer pulak...hahahhahaha

tak pasal2 kena cubit ngan suami..hamek ko!!

sumber : google





Tuesday, August 9, 2011

dulu & sekarang




DULU


tgk muka mak & abah masih muda tapi anak dah 4 org.. kalau tak silap masa ni umur abah baru 33 tahun & mak 32 tahun, Alin (anak ke-4) yg paling bongsu di waktu ITU.Mak & abah dapat 2 org lagi anak selepas Alin ye..


ini ialah adik bongsu saya, Dila.Beza umur Dila dgn Alin ialah 10 tahun,sebelum Dila lahir saya ada sorg lagi adik lelaki, Arwah Yusri. Rasanya kalau umur arwah masih panjang, sekarang dah 22 tahun (sama umur dgn si Apek golkeeper M'sia) :)



SEKARANG

di hari perkahwinan Alin,tiada dalam gambar ialah keluarga kecik saya & keluarga kecik Kak Long..budak montok si Dila sedang berdiri dua dari kanan..dah besar kan dia..masa ni umur dia 16 tahun.

Inilah keluarga besar kami. Abah pulak takde dalam gambar..time ni abah g mana ek? So, tinggal Dila je yang tak kawen lagi..:)

Mak & Abah dah ada 6 orang cucu :

Dyana Qystina Mysara (4 tahun)

Muhammad Aliff Rifqie (3 tahun)

Dyana Qystina Batrisya (3 tahun)

Ahmad Zulkarnain (1 tahun)

Nur Arissa Rania ( 1 tahun)

Nur Adibah Husna (2 bulan)


lepas ni sapa punya turn pulak nak dapatkan cucu ke 7 mak & abah..?? hehehhehe

Sunday, August 7, 2011

encik somi & rakan kemalangan




keadaan myvi lepas di langgar



3hb Ogos dlm kol 7 mlm di heway bkt beruntung...
dalam hujan yg agak lebat...
kete perdana V6 kepunyaan keling mana ntah yg elok je drive di lane kanan sekali dgn kelajuan 120km/j sesuka ati langgar myvi itam aku yg dipandu oleh encik somi yg berada di lane tengah dgn kelajuan 80km/j...tetiba je si keling ni msk lane tengah & bang my myvi

ni la keta perdana V6 yg langgar myvi, si keling tu la tuan punya keta

maka....

tayar blakang sebelah kanan tercabut, encik somi hilang kawalan, myvi berpusing2 dlm ujan lebat

alhamdulillah encik somi & rakan hy lebam2..

aku terbayang, kalaula aku ikut & ahmad ikut skali encik somi ke KL pd hari tersebut,mungkin kalau umur panjang beraya di katil hospital la jawabnya

atau

mungkin encik somi beraya dgn ahmad je



myvi di hospital (baca : woksop)

tgk betul2, seat blkg dah rapat ke seat depan..mau remuk kaki penumpang blkg ni

hari ni baru aku rasa sedih sgt2 sbb kehilangan myvi..tak tau la apa cita myvi kat woksop,mintak2 la insurance release total lost, xkisahla rugi pon. janji aku yg xsakit di kemudian hari...chasis myvi dah koyak.lambat laun akan ada masalah lain juga..macam kita ni la manusia.kalau tulang belakang dah patah, akan lumpuhla kita..

nak cari keta lain..?saya tak bekerja ye wahai kawan2 sume, hubby byk tanggungan lagi..tak sanggup rasanya nak paksa2 dia beli keta utk sy dlm masa terdekat ni..

tetiba semangat nak bekerja membuak2...apakah direstui encik somi..?
simpan je la angan2 ko tu ida, jgn harap encik somi nak bagi..
kan dia nak isterinya ddk di rumah bagaikan 'datin'


semoga Allah SWT permudahkan perjalanan hidupku kelak, ada hikmah di sebalik kejadian ni :)


Wednesday, July 20, 2011

cuba check hp suami masing2..hehehehe

sumber dr akak ipar..hanyalah gurauan semata2..

Nama Isteri di Handphone Suami (hasil survey majalah).
① Baru menikah: MY LOVELY WIFE ♥
② 1 thn menikah: MY WIFE/MUMMY
③ 5 thn menikah: HOME
④ 10 thn menikah:IBU PEJABAT
⑤ 15 thn menikah: BILIK GERAKAN
⑥ 20 thn menikah: BUKIT AMAN
⑦ 25 thn menikah: WRONG NUMBER

hahaha!betolkah ni... =.=

Tuesday, July 19, 2011

takde tajuk

cuaca panas..
bl cuaca panas, tekak saya akan sakit
bl tekak akan sakit maka ssh mau tdo
bl ssh mau tdo,asik terjaga dr tdo..maka tdo xlena
kalo masih sakit lagi, jaga2 virus demam akan melanda..
OMG...g jejauhla virus itu..
kalo saya demam, sapa nak jaga si Ahmad tembam

cuaca panas
badan jadi lemah
muka banyak masam
asikla badmood
sbb apa badmood
sbb sakit tiroid menyerang lagi

sbb apa tetiba sakit tiroid
sbbnye ubat makan skip2..
maka..padanla muka anda..
syabas..


sekian......

Saturday, July 16, 2011

perangai mereka sgt kurang sopan!


Baru sj balik bercuti dari Penang & di hotel penuh dgn mereka seperti di atas.
Ye, perempuan berjubah hitam hy nampak mata sahaja
Mula2 pd firasat aku, mereka ni mesti berpekerti baik..tapi meleset sama sekali
3 kali aku dilanggar bahu secara tak sengaja oleh mereka, tapi aku lebih laju menyebut "sorry" dan sedekah senyuman yg paling manis mengenangkan mereka saudara seislam..bukanla minta dibalas,kalau tak reti sebut "sorry" pon at least senyum la balik kan...huh..sia2 je.

insiden ke-2, sedang aku melayan si Ahmad terkedek2 berjalan, sorang budak (anak derang ni la) terlanggar Ahmad. budak tu jatuh, aku siap angkat bg berdiri balik..mujur ahmad tak jatuh, mak budak tu xdenye nak say TQ..sabar lagi ye ida..

insiden ke-3, sedang aku & Ahmad tggu hubby di lobi hotel dgn beg2 & stroller.Datang 1 family org itam tadi kelam kabut berjalan lalu terlanggar stroller maka tergolekla beg2 tadi.MasyaAllah,mmg membuatkan aku sgt hangin..blh derang jalan buat dek je..bkn nak tlg angkat. dah la brg2 mmg sebelah kolam ikan perhiasan..kalo masuk kolam tu, ada jugak yg kena maki..lantak la derang nak ckp org malaysia tak polite!! sgt hangin ok..dah la tgh dukung ahmad.nasib baik stroller tak jatuh kena ahmad...

patutnya kalo nak tutup pale, tak payah la bg nampak mata je..ttp terus mata tu pakai net je...mengong!!

balik umah mak, gtau la kat mak pasal insiden tu.mak ckp derang mmg mcm tu..kurang adap.derang igt negara derang sgt maju..blh pandang rendah pada aku yg mmg rendah ni.kata saudara seislam..dtg dr negara arab..patutla org arab selalu berkelahi je...perangai ntahape je!!

ahmad, ibu bg amaran keras ni..walopon kat pool ramai sgt kakak2 arab ske ngan ahmad, siap kiss ahmad..jgn nnt bwk balik menantu kat ibu asal dr sana tau..ibu dah banned derang.

Tuesday, July 12, 2011

R.I.N.DU

rindu pada seseorang....

Thursday, June 30, 2011

gate ketapi

td pg otw ke umah sewa,lalu la kat gate ketapi..
2 buah keta depan keta aku lepas dr gate..
pakcik kat pondok sbelah rel ketapi bg signal soh benti..
akur je la...kalau lalu juga,selamatla keta aku kena lenyek ngan ketapi nnt :)

igt lagi masa kecik2 dulu, abah rela bwk keta slow bila signal ketapi dh kelip2..
sbb ape abah buat mcm tu? sbb anak2 dia dah terkinja2 nak tgk ketapi..
bl keta dah stpo,tunggu dengan penuh sabar sambil berteka-teki ngan adik beradik,ketapi dtg dr arah kiri or kanan..
bl ketapi lalu je,bising satu keta lambai2 ketapi..macam la pakcik yg bwk ketapi tu nampak kami lambai2 kat dia...hehehehhe..

zaman kanak2 adalah zaman yg paling best dlm hidup,tak perlu fikir masalah (ssb masa kecik dulu mana de masalah) hanya fikir bgn tdo, nak main je kejenye...

Wednesday, June 15, 2011

ahmad dah berjalan

anak teruna hamba dah berjalan seusia 1 tahun 2 bulan..alhamdulillah
walaupon dia lambat berbanding kwn2 seusia dia, aku tak kesah pon..
janji dia berjalan tanpa bantuan menan,paksaan atau lain2

walopon br pandai berjalan & masih terhoyong hayang & wajibla banyak kali jatuh, ahmad tak penah putus asa...mesti bangun balik & cuba lagi..paling koman pon dia merangkak..
agaknya dengan merangkak, pergerakan dia lebih laju berbanding jalan ala2 kungfu mabuk..
hari ni dia steady berjalan & kurang jatuh..
dan hari ni juga cubaan utk berlari
berlari sebab larika hp ibu..ibu kejo dia..hahahaha
layan la momen2 anak hamba baru berjalan :)

video

Friday, May 13, 2011

..selamat hari ibu..

ini mak saya PUAN REMLAH HASSAN


ini family saya sambut hari ibu (tiada dlm gambo : kak long)

8 May 2011
celebrate hari ibu..opkosla sambut hari mak kan..walaupon aku juga sorg ibu, tapi xtersenarai utk dirai kan..sbbnye ahmad belum pandai ape2 & ahmad belum pandai sebut selamat hari ibu..
meraikan org yg paling istimewa dlm hidup..
mungkin mak xjg aku dr kecik sbb dia ada tgjwb lain yg nak dipikul..tapi ketahuila mak..lepas jd ibu baru aku sedar pengorbanan sorg ibu sgt2 xblh dinilai...
tima kasih mak sebab lahirkan ida..love u so much..

Wednesday, April 20, 2011

nenenku sakit kembali

huh..tajuk gile xmalu!!
bagi ibu2 di luar sana yg nak share ape2 pasal sakit nenen ni..sila la..jgn memalu k

kebelakangan ni ahmad kurang minum susu..
maka , aku dah ngadu kat mak & mak kata mungkin susu aku xsedap sbb makan main hantam je,kekadang xmakan langsung..
oleh kerana wiso susu xsedap, aku pon g le try bitamin bg tambah susu dr produk shaklee..
hasilnya mmg memberangsangkan..
ahmad msh kurang minum susu wlpn pd firasat aku susu bertambah sedap sbb ibu dah mkn bitamin tambahan....maka terjadilah bengkak susu...
waaaaaaaaa....byk sakitla itu nenen..rasa macam nak pecah sbb dah bengkak tau..
picit2 bg kuo susu..haram xkuo pon..
xpuas hati...pam pulak nenen ni...mak aiii 1oz pon xsampai tau..amat sedih
hummmm....pastu try lagi bg nenen kat ahmad..dia isap punyala kuat sampai melecet tau puting susu ni...sudahhhhh..bertambah2 la sakit
elok je ahmad tdo, searchla internet cr petua nak ilangkan bengkak susu kan...
memula tuam ngan botol yg ada air panas...msh xilang bengkaknye...
pastu amek sikat...sikat nenen pelan2...msh xilang juga
pastu pam nenen bg susu kuo...pon xilang gak...

last2 aku tdo je dlm keadaan yg amat sakit
esk pg,alhamdulillah dah lembut kembali nenenku...
ahmad isap pon xsakit dah...

tapi petang tadi pas ahmad isap..puting sakit balik
rasa cane..??? macam dicucuk2 ngan jarum tau...
sgt2 sakit...
call la dokto pakar sakit puan...
aku cr dokto perempuan je..seganla ngan dokto laki kan...
blh lak kat tepeng ni 1 tu je pakar...
hajat di hati nak jumpa la dokto tu esk...
dokto cuti lak sampai 24hb ni...
tepaksala aku tahan sakit....

cane ni...?apa nak buat...?kalo xbg ahmad isap,nnt bengkak lagi...
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Monday, April 11, 2011

ahmad & beskal

anak buah the rock

hmmm..nak jd pomen ke syg

ukur lebar beskal

temenung kejap

yehaaaa....7hb April 2011 ahmad genap 1 tahun..
beskal biru bebe tu ibu adiahkan utk ahmad
hadiah dr bapak xdapat lagi

cuma ibu mampu berdoa supaya ahmad menjadi anak yg soleh, sihat tubuh badan, hormati org yg lebih tua, berpekerti mulia, jadi ABANG yang blh tunjuk contoh terbaik pada adik-adik, semua la yg baik2 utk anak ibu ni..

ibu nak ahmad tahu ibu sayang sangat2 kat ahmad
ahmad la cinta hati ibu
walaupon bapak tak banyak masa ngan ahmad, jgn ingat bapak xsayang ahmad tau
ibu touching..meleleh dah air mata ni...


ahmad nak adik ke..nnt ibu mintak ngan bapak tau...huhuhu (ibu ahmad gedik)!!

Friday, March 11, 2011

tsunami membuatkan aku wiso...

huh..layan FB, sume bising2 pasal tsunami..
mula la glabah biawak sbb hby kat vung tau port, vietnam..
pastu trus check peta vietnam...
dlm peta mmgla jauh veitnam ngan utara jepun nun..
tapi hati ni ttp riso..

mula la tgn laju je sms hby pasal tsunami kat jepun...
tak berbalas..
tgh keje ke hby aku ni...
xpe2 sabo...jap2 lagi dia bls la kot...

dah endon kena alert..
tak lama pas tu sabah & sarawak lak kena alert...
selagi philipine xkena..alhamdulillah la..
xpayah wiso
tp kalo ikut peta...philipine ngan vietnam dekat je...
huhuhuhu...seriau makin bertambah
tetiba tingat ms hby nak g dulu aku rs sedih semacam je...
Ya Allah, lindungilah hambamu yg sedang menunaikan tgjwbnye sbg ketua keluarga mencari rezeki yg halal....

10.30pm..sedang melayan raja lawak
hby call....
alhamdulillah sumenye selamat cuma angin kuat..
blh lak buat lawak
"mlm ni abg tdo pakai life jacket"
sabo je la....

p/s : kuasa Allah swt....takde sape dpt halang..

Sunday, March 6, 2011

cerita pasal softener

dulu masa mengandungkan ahmad, sgt2 tak suka bau softener daia..softlan..downy..
tp seingat aku la, time study dulu kalo basuh baju wajib letak softlan bg mangi sket baju2 :)

ingatkan lepas bersalin, blh terima balik bau2an itu..
ooohh salah tanggapan ku..
sekarang pon xtahan bau downy..
jiran aku ni kalo membasuh, letak downy..
alahaiiii...seksanya den!!
bl ter'bau' downy jiran, otomatik deria rasa bertindak
rs macam ada sabun kat lidah..
pastu bibir ni pon sama dpt rasa..macam pakai lipgloss tu..

potong stim nak tgk merlin...

p.s : sy sdg layan merlin sorg2...huhuhu

Thursday, March 3, 2011

sayu hati

dalam samar2 lampu,bapak ahmad perlahan2 masuk bilik tidur utk cium anaknya yg sedang lena itu. ibu ahmad hanya perhatikan dari jauh je. ingat ibu ahmad tak nampak ke apa yg bapak ahmad buat..
esok...
ahmad bangun tido hanya ditemani ibu..
seperti biasa mmg ahmad bangun, bapaknye dah keluar cari rezeki tapi akan pulang dlm kol 6 gitu..
tapi start hari ni bapak ahmad tinggalkan kami 2 beranak demi mencari rezeki yang halal utk keluarga tersayang (mungkin sebulan & mungkin 2 bulan)

tiada sambutan utk anibeseri ke 2 pd 19 mac 2011 & tiada sambuatan hari jadi 1thn utk ahmad pd 7 april 2011 & tiada sambutan hari jadi ke 28thn utk bapak ahmad :(

"jaga ahmad baik, jaga diri tau..ape2 hal email abg"

sungguh lain macam pemergian dia kali ni..
Ya Allah, lindungilah suami ku supaya dia selamat pergi & pulang..amin

p/s : mata sedang bergenang di kala menaip ini blog..

Saturday, February 19, 2011

durian punya pasal

cit..salahkan durian lak..
sekarang musim durian, jiran aku lak ada kebun durian (panggil kebun ek??)
tetiap malam bwk balik durian fresh..
maka dia dah buat kenduri makan durian di petang khamis
panggil jiran2 kamceng..bisingla sbb sume spoting kan..
baik mak mak..pak pak..anak anak jgn cakap la..gumbire tak terkata sbb nak buat nakal pon time ni la sbb mak pak tak kan marah (gile hipokrit!)
maka aku pon makan durian, dah simpan niat nak makan 2-3 ulas je sbb wiso batuk or demam
disebabkan durian sgt2la manis & lembut isinye, aku dah termakan 2 biji durian (xkira la pulak bape ulas..agagagagga)
petang tu pulak ujan lebat..walopon umah aku sebelah pagar je tp xblh balik sbb ujan sgt2 lebat..
tambahan husband lak takde, so lama la melepak di umah jiran sebelah dgn gembiranya (sampai azan maghrib br balik..pang!!)
di malam hari, cuaca sgt sejuk di luar sbb ptg ujan lebat kan.
tapi aku sgt2 la panas sampai tak blh tdo..
gatai kan p makan durian byk2 sapa suruh...amekla ubat!!
esknye ahmad pulak batuk..ayoyo!! sudah parah la ini macam
ibu takde ape2, anak pulak sakit...
jiran sebelah demam..jiran lain batuk & demam..

kena marah ngan hubby sbb makan durian tak hengat kat anak
ahmad fully bf, agaknye panas durian mengalir kat susu badan tu..pastu lak ahmad nyonyot kan..
sian ahmad...ampunkan ibu ye syg...
mlm2 ahmad batuk teruk..kadang2 sampai muntah susu sbb nak kuokan kahaknye
hmmmmmmmmmm....ibu janji xmakan durian dah syg..
time memblog ni pon aku terhidu bau durian...sabo je la :)
sekian..

p/s : somi saye tak makan durian..

Wednesday, February 9, 2011

ahmad dah 10 bulan :)

7 Feb 2011 genap Ahmad 10 bulan
sebelum2 ni kalo ikutkan perkembangan Ahmad based on en. baby center punya info
Ahmad mmg slow sikit..merangkak lambat, pegang barang lambat
Alhamdulillah masuk 10 bulan, apa yg aku baca kat baby center sumenya Ahmad dah pandai..
ibu suke sangat2 tau..


duduk dengan yakin


merangkak dengan baik dengan menggunakan tangan & lutut


cubaan utk berdiri sbb nak ambil casing spek




tara..sudah berdiri..terjengket2 sbb xsampai ye!



Jari-jemari bayi anda menjadi semakin lincah. Dia boleh mengangkat objek kecil menggunakan ibu jari dan jarinya dengan tidak perlu mengampukan pergelangan tangannya di atas permukaan yang keras. Dia berminat dengan barang-barang kecil dan akan menjilat-merasanya; ini adalah okey selagi barang itu boleh dimakan dan tidak terlalu kecil sehingga menyebabkan bayi anda tercekik.
jilat bola..sedap ek sayang?


Ahmad dah boleh meniti dgn bantuan pegang sofa or cabinet..kekadang ibu tolong ahmad berjalan dgn pegang tgn dia..laju je sampai xreti dia nak atur langkah (dah macam kungfu mabuknye stail)

Ibu sedang terpikir2 cane la nnt bl dah pandai berjalan...prewalk shoe yg ada bunyi2 ibu dah beli semalam..hehhehehe..ahmad suke sangat bl pakai kasut tu, dan dan dia main lompat2 sbb bila lompat ada kuo bunyi...

p/s : sbbkan ada kedai baby baru buka, terpaksa soping kasut, baju & beskut Ahmad..hihihi

Saturday, February 5, 2011

ahmad baru belajar swim :)

ahmad wif his weird duck


aktiviti minggu ini sempena cuti2 raya cine
bawakla si Ahmad belajar berenang guna bantuan encek pelampung itik
memula nangis anak teruna ibu..
tapi bl dah serasi..tanak pulak kuo dr kolam..
penatla ibu memujuk...

nangis bl ibu ajak naik

pg tadi kami g teluk batik
bapak si ahmad nak test anak teruna dia takut tak ngan air laut yg berombak
see...bl dah terjebak dgn aktiviti swimming
si Ahmad yg penakut air sejuk terus tersenyum lebar..
relax je dia..tepuk2 air laut sambil isap2 encek pelampung yg ada perisa tambahan tu :)

ahmad wif ibu..


ibu & bapak syg Ahmad tau
tu sbb sanggup jalan jauh2 semata2 nak bagi Ahmad kenal cemana picnic tepi laut
cemana rasa air laut
cemana keadaan org ramai kat pantai
sume tu utk Ahmad belajo
lps ni tak de la Ahmad jakun bl nampak laut kan..
kata anak org laut..
hihihihihi

ibu,ahmad, bapak, uncle man & kakak fatin sedang berkubang :)

Tuesday, February 1, 2011

hadiah besday yg ke 28 taun


15 januari 2011 = 28taun sudah idop di dunia..syukur ya Allah
en.somi tanya nak ape (ty pd bulan 12 2010)..aku jwb nak microwave sbb senang nak perangat bubur ahmad
seminggu pas tu en somi ty lagi nak adiah pe..aku jwb nak spek mata sbb silau teruk sgt..nak drive memalam xkondifen sbb cahaya lampu sgt menyakitkan mata

so, 2 hari sebelum besday aku, en somi bwk g kedai spek mata..dah ter'buat' spek baru (sila rujuk gambo pulau aman yg mkn mi udang tu ye)..ngeh2..
mlm tu aku ty le en somi..kalo dah dapat spek mata, microwave cemana?
en somi ckp KIV utk thn depan nye adiah lak...
dlm ati hy mampu majuk sbb xberani nak majuk secara live...

petang td aku g amek en somi yg br abis buat pojek awningnye..
sampai2 umah bapak, dia transfer barang msk myvi
cuma ada lg 1 kotak dia xbwk masuk & soh aku tlg bwk msk keta
ingatkan sekadar kotak mkicrowave..tetapi...jeng jeng jeng...
.
.
.

mau melompat aku tgk mmg isinye microwave..tp sempat kaber la sbb bapak ada depan mata ni
selalunye pas amek en somi, aku akan ajak dia ronda2 seround kat lake garden tapi ari ni soh dia bwk keta cepat2 & selamat sbb xsabar nak tgk rupa microwave..microwave yg blh grill ikan,ayam..best2..
panasonic inverter grill microwave oven

spec :
950microwave
23L oven cavity
1000W grill
295mm turntable
auto programme

thanx en somi..berbaloila tinggalkan wife mu di kala cuti (xnaik kapai) 8am-6pm eberydei..husband org lain yg keje kapal kalo cuti dok ngadap wife kat umah, en somi aku jgn harap sbb dia bkn jenis suka dok umah dediam...ada je pojeknye..

Sunday, January 30, 2011

jalan2 & makan2 kat pulau aman

kol 11am gerak ke tol batu kawan
kat sana kak nana & kak ija (my sis in law) dah tunggu kami
myvi itam ikut bontot myvi putih g jeti ke pulau aman..
gambo?ngak ada sbb camera dlm beg, payah nak amek sbb dukung ahmad yg siok tido

pas amek tiket trus lepak jap kat bwh bumbung jeti tu..
ahmad ngan ibu yg udah lama tak tgk laut, jakun sekejap
hahahha...
tak sampai 2 minit, bot dah sampai
en suami panggil ni bot kambing
sbb ape panggil bot kambing..?ntahle..
takde lak aku nampak kambing kan..

dlm bot berposing2...
layan jela gambo di bawah ni
.
.
.
.

en somi, ahmad & me

my sis in law


sampai kat pulau, trus berjalan g restoran terapung
sebis agak kureng sbb akak yg amek order xmesra alam
sini femes ngan makanan yg berasaskan udang..
kak nana kata sedap...
aku rasa biasa je..
sila layan gambo di bawah ye

ni le rupa si mi udang

en somi mkn xpandang kiri kana dah


p/s : kak nana yg belanja kami sume sbb dia ckp ni upah aku tlg buatkan BQ renovation works JPS Penang...sian depa xde QS..BQ engineer yg kena buat..